| 
 Ще изчезне ли българското кисело мляко? 
Българския институт по стандартизация е представил за обществено обсъждане проект за изменение на Националния стандарт за българско кисело мляко (БДС 12:2010). Предлага се намаляване на количествата и съотношението на двата основни щама - Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus и Streptococcus thermophilus.  
Националният стандарт се отнася за кисело мляко, произведено от овче, краве, биволско, козе или смесено мляко, чрез заквасване с щамовете Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus и Streptococcus thermophilus, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация. С други думи, миклофлората на киселото мляко е съставена именно от тези двете бактерии. Под тяхното действие в киселото мляко настъпват промени в млечната захар, в белтъчните вещества и в млечната мазнина и се формират неговия вкус и аромат. Предвид тези факти, всяко изменение ще доведе и до промяна в микробиологията на киселото мляко по стандарт и ще обезличи емблематични вкус на българското кисело мляко, известно с уникалните си характеристики, дължащи се именно на съотношенията на бактериите. 
Очаква се техническият комитет на Института да разгледа предложението на 16 юни. 
Нашият коментар 
Припомняме, че количествата и съотношението на бактериите вече бяха занижени през 2010 г. спрямо действалия дотогава стандарт (БДС 12:1982). Благодарение на Лактобацилус булгарикус киселото мляко е естествен пробиотик, който има голямо благотворно влияние върху човека - известни са негови противотуморни, имуномодулиращи, противоязвани и антибиотични свойства. Ново намаление на изискванията за живите бактерии в киселото мляко ще доведе до пълното обезличаване на традиционното българско мляко и приближаването му към западноевропейския йогурт. 
Можем ли да станем производители на електроенергия у дома 
През тази седмица на форум организиран от Грийнпийс България бяха обсъдени възможностите за децентрализация на енергийната система в България, стимулиране на използването на възобновяеми енергийни източници и активно участие на гражданите. Ето накратко позицията на форума: 
Държавната политика в сектора на енергетиката ни заключва в миналия век като спира развитието на възобновяемите енергийни източници. Енергийният сектор в Европа и в света вече е в процес на трансформация. Това ще направи невъзможно съществуването на енергетиката в сегашния ѝ вид в следващите няколко десетилетия. Създава се реална възможност за страната ни да премине през справедлив преход към нисковъглеродна икономика в контекста на европейските и световни промени. Крайно време е България да погледне отвъд въглищата и да разработи стратегия за постепенно излизане от зависимостта си от изкопаеми горива чрез стимулиране на използването на възобновяема енергия. Това може да гарантира енергийна независимост, сигурност и по-чиста околна среда. 
Нашият коментар 
Активни потребители се присъединява към призива на Грийнпийс за: 
- Намаляване на административните бариери чрез въвеждане на уведомителен (вместо съществуващия разрешителен) режим за изграждане на ВЕИ с малък капацитет;
 
- Даване на възможност на домакинствата да продават и/или отдават на заем (посредством системи за нетна консумация, т.нар. net-metering) на електроразпределителните предприятия излишъка от произведената електроенергия;
 
- Учредяване на насърчителна програма за повишаване на енергийната ефективност и изграждане на малки ВЕИ за битови и обществени нужди – като се предоставят смислени финансови инструменти за гражданите и бизнеса.
 
- Безплатно или субсидирано изграждане на малки ВЕИ за битови нужди за енергийно бедни домакинства, като алтернатива на паричното енергийно подпомагане.
 
 Какво трябва да знаем за хладилника? 
Хладилникът е неизменен уред за всяко домакинство, който не купуваме всеки ден. Затова от значение е правилното му екплоатиране и поддържане, за да се радваме по-дълго на свежи храни и напитки. 
Температурата 
Температурата в хладилника трябва да бъде поддържана между 0 и 5 градуса. Този температурен интервал спомага за предпазване от появата на доста бактерии, развиващи се в храните. При тази температура можем да запазим свежи и вкусни храните и напитките.  
Храните, които трябва да държим в хладилника 
- храни, които не са за непосредствена консумация;
 
- сметана;
 
- яйца и ястия с яйца;
 
- риба;
 
- храни в буркани или кутии, които вече са били отворени;
 
- маргарин;
 
- месо - сурово и готвено;
 
- сладки, съдържащи сметана;
 
- мляко;
 
- салати;
 
- миди;
 
- супи;
 
- сладка, мармалади и конфитюри.
 
  |