Статия
Безопасността на храните в разширена европа – повишаване доверието на потребителите (Програма PHARE малки проекти 2003)
	
Цели
- Да повиши знанието на европейските потребители и държавните органи занимаващи се с потребителска защита, относно въпросите касаещи безопасността на храните
 
- Да повиши обществената информираността в представените нови страни членки в областта на безопасността на храните
 
- Да се сподели опита и да се обменят добри практики между страните участнички
 
- Да се повиши капацитета на институциите за потребителска защита в областта на безопасност на храните на европейско ниво
 
- Да стимулира прилагането на успещни модели и политики за защита на евопейските потребители
 
Резюме
Настоящият проект цели да повиши знанието на европейските потребители и държавните органи занимаващи се с потребителска защита, относно въпросите касаещи безопасността на храните. Той съответства на нуждите на институциите и заинтересиваните организации от осем европейски страни, занимаващи се с безопасността  на храните. Чрез извършването на редица дейности (организиране и провеждане на семинар, публикуването на материали и др.) проектът обезпечава пълното постигане на поставените целите и повишаването на нивото на познание за безопасността на храните в новоприетите страни и кандидат членките на Европейския съюз.
Семинар
Конференцията ще да де възможност да се срещнат представители на две страни отдавнашни членки (Великобритания и Гърция), 6 новоприети държави (Естония, Латвия, Литва, Полша, Словения и Словакия) и две кандидат членки (България и Румъния). Всяка участваща държава ще бъде представена от двама участници- един представител на потребителска неправителствена организация и един представител на съответните държавни органи, занимаващи се с безопасността на храните.  Българските представители ще бъдат по-многобройни. Ще бъдат представени няколко неправителствени организации, както и държавни органи и общински служители (според българското законодателство общинските звена имат редица правомощия касаещи безопасността на храните), както и други заинтересовани организации.
Програмата на събитието включва две презентации от представителите на Великобритания, едната от представител на частна компания ( във Великобритания тази компания се занимава с разпространението на информация, включително и такава отнасяща се до безопасността на храните) и другата от представител на НПО, като и осем презентации от страна на  другите европейски страни участнички по PHARE. Останалите участници ще са представители на организации занимаващи се с безопасността на храните.
Общият брой участници в конференцията е 50.
Програма
11.04.2005
Ролята на държавата в контрола за безопасност на храните
09:30 - 10:00    Регистрация
 10:00 - 10:15    Пресконференция
 10:15 - 10:30    Приветствие от г-н Здравко Зафиров - зам. кмет на гр. Пловдив към участниците в семинара
Работна сесия 1 - 10:30 - 12:30
1. Туининг проект "Укрепване на капацитета в областта на политиката по безопасност на храните" - Програма Фар 2003 (1360kb)
 2. Опитът на Дания (85kb)
 Мая Краглънд Холфърд, съветник, Дания
Безопасността на храните, като неразделна част от здравеопазването в Полша (3400kb), Луциян Спонар, Национален институт по храните, Полша
Безопасността на храните и ежедневнието (107kb), Солацу Лаурентиу, Национален съвет за защита на потребителите, Румъния
Хармонизиране и развитие на безопасността на храните и политиката по качеството в Словения. (177kb), Мира Скубич, Министерство на земеделието горите и храните, Словения
Дискусия
Работна сесия 2 - 14:00 – 17:00
Стратегията за безопасност на храните в Словакия (139kb), Терезия Шинкова, Научно-изследователски институт по храните, Словакия
Изисквания на хармонизираното здравно законодателство към производителите на храни (154kb) , Д-р Нели Микушинска, Министерство на здравеопазването, България
Безопасността на храните в Естония ( хармонизиране, информиране на потребителите, наблюдение, RASFF) (315kb), Рейли Кивило, Комисия за защита на потребителите - Естония
Опита на Латвийската ветеринарна служба в областта на комуникация на риска (1800kb), Даце Сантаре, Директор на център за изследвания, Ветеринарна служба на Латвия
Правни изисквания за прилагането на системите за самоконтрол и НАССР в хранително-вкусовата промишленост (300kb), Илиян Костов, Министерство на земеделието и горите, България
Официален надзор на храните в Литва (2000kb), Зенонас Станевичус, Държавна инспекция по храните, Литва
Дискусия
 12.04.2005
Ролята на потребителите и гражданското общество за безопасността на храните
Работна сесия 1 - 10:00 – 12:00
Влиянието на информираността на потребителите върху безопасността на храните, Артурас Пуцета, Литовска национална асоциация на потребителите
Безопасността на храните в една от новите страни-членове на ЕС - гледната точка на потребителя (201kb), Александра Весоловска, Асоциация на полските потребители
Националната система за безопасност на храните в Румъния: SWAT анализ (291kb), Костел Станциу, Румънска асоциация за защита на потребителите
Гледната точка на Словенската асоциация на потребителите (104kb), Марияна Петерман, Словенска асоциация на потребителите
Дискусия
Работна сесия 2
Прилагане на системата за безопасност на храните - сигурна гаранция за производители и потребители (84kb), Д-р Жан Мартон, Асоциация на потребителите на храни, Словакия
Информиране и участие на потребителите - интерактивна комуникация с потребители за безопасността на храните и тяхното качество (90kb), Мария Зелтина, Латвийска национална асоциация за защита на потребителите
Проследимостта – феномен на модерния свят, Дейвид Пешек, Асоциация за безопасност на храните и защита на потребителите, Република Чехия
Правни възможности за потребителя, в случай на увреждане в следствие употреба на храни (139kb), Ивайло Стайков, Българска национална асоциация на потребителите
HACCP Now - отговорността на бизнеса, Jim Flynn, Сдружение за разработка на софтуер, Шотландия
Дискусия
Закриване на семинара - 17:00
Публикации
Безопасни храни в разширена Европа (532 кб, PDF)
Контакти
Българска национална асоциация на потребителите
 ул. “Граф Игнатиев “ 12, ет. 4
 София 1000, България
 Тел.: +359 2 989 01 06
 Факс: + 359 2 989 01 07
 E- mail: [email protected]
 Интернет страница: www.bnap.org
Регионални научно-технически съюзи с Дом на науката и техниката – Пловдив”
 Ул. “Гладстон” 1, Пловдив 4000, България
 Тел.: + 359 32 622682
 Факс: + 359 32 622561
 E-mail: [email protected]
 Интернет страница: www.hst.bg
Участници
ЛИТВА 
Литовска национална асоциация на потребителите - www.consum.org
Държавна служба за хранителен и ветеринарен контрол - http://www.vet.lt/
 
ПОЛША
Асоциация на полските потребители - http://www.skp.pl/ 
Национален институт по храните- http://www.izz.waw.pl
 
РУМЪНИЯ
Румънска асоциация за защита на потребителите - http://www.apc-romania.ro/ 
Национален орган за защита на потребителите - http://www.anpc.ro/
 
СЛОВЕНИЯ 
Словенска асоциация на потребителите - http://www.zps-zveza.si/
Министерство на земеделието горите и храните - http://www.sigov.si/
 
СЛОВАКИЯ
Асоциация на потребителите на храни 
Институт за хранителни изследвания - http://www.vup.sk/
 
ЕСТОНИЯ
Комисия за защита на потребителите - http://www.consumer.ee/
 
ЛАТВИЯ 
Латвийска национална асоциация за защита на потребителите –
 http://www.consumer-guide.lv/english/
Хранителна и ветеринарна служба –Латвия - http://www.pvd.gov.lv/
 
ЧЕХИЯ
Асоциация за безопасност на храните и защита на потребителите
 
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ 
Асосиейтед Софтуер Дивелъпърс ООД- www.associatedsoftwaredevelopers.com
    
        Дарение
        За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
        Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
        Дарете
     
 
Коментари ( 1 общо )
anonymous
Ролята на потребителите в повищаване информираността относно безопасността на хранителните продукти
Написан на: 03/04/2019 11:11 Докладвай този коментар
anonymous