Статия
Мляко и млечни продукти
Какво трябва да знаем за изискванията, на които е необходимо да отговарят те
Млякото и млечните продукти присъстват на практика ежедневно в добре балансираното меню. За да бъде ползата от тях реална обаче, те трябва да са качествени. Т.е. да отговарят на редица специфични характеристики, които са описани в едноименна наредба.
Ето и най-важните от тях:
Мляко за пиене
Качественото мляко трябва да е обработено по начин, който не променя неговия състав. Неговата масленост трябва да отговаря на определени стандарти. На пазара има следните видове мляко:
Сурово мляко
Този тип мляко не е загрявано или обработвано при температура над 40 °С.
Пълномаслено мляко
То е топлинно обработен продукт, който се дели на следните видове спрямо процента масленост:
- стандартизирано пълномаслено мляко. Неговата масленост е най-малко 3.50 % m/m
- нестандартизирано пълномаслено мляко. Неговата масленост не е променяна от момента на издояване чрез добавяне или отнемане на млечни мазнини или чрез смесване с мляко, чиято естествена масленост е била изменена. Неговата масленост не може да бъде по-малко от 3,50 % m/m
- полуобезмаслено мляко. То е топлинно обработено мляко, а неговата масленост е намалена в рамките на 1.50 % m/m – 1.80 % m/m
- обезмаслено мляко. Този тип мляко също е топлинно обработено, а неговата масленост е намалена до не повече от 0,50 % m/m
Прясно мляко
Според стандартите, то представлява млечен продукт, произведен от сурово мляко след пастьоризация. Като резултат се получава изменение на естествената масленост на млякото чрез отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко.
Млечни мазнини
Млечните мазнини са продукти под формата на втвърдена мека емулсия, основно от типа вода в масло, извлечена изключително от мляко или млечни продукти. При тях мазнината е основната съставка. Понякога към тях могат да се добавят други вещества, необходими за производството им. Важно е обаче, тези вещества да не се използват за да заменят дадена млечна съставка.
Сред млечните мазнини най-популярно е маслото. Качественото масло трябва да съдържа млечна мазнина не по-малко от 80-89%. Максималното съдържание на вода трябва да е до 16%, на сухото вещество – до 2%. Маслото също има своите разновидности.
Едината от тях е т.нар. 3/4 масло. Това масло трябва да съдържа млечна мазнина в рамките на от 60-62 %.
Съществува и 1/2 масло, чието съдържание на млечна мазнина трябва да е минимум 39 %. Популярните млечни пасти за намазване пък трябва да съдържат мазнини в рамките на 39% - 79%, взависимост от вида на продукта.
Сирене
|
Млечен продукт, който се получава при коагулация на млякото под действието на сирищен ензим или подходящи коагулиращи агенти и чрез частично отцеждане на суроватката. Той може да е претърпял процес на ферментация или на зреене.
|
Извара
|
Млечен продукт, получен чрез коагулиране на обезмаслено мляко, мътеница или суроватка.
|
Суроватка
|
Вторичен продукт, получен при производството на сирене или казеин.
|
Сметана
|
Млечен продукт, произведен от нехомогенизирано мляко с високо съдържание на мазнини чрез сепариране (отделяне) на мазнината (от 10 до 84 %).
|
Кисело мляко
|
Млечен продукт, претърпял млечнокисела ферментация. За закваска се използват култури на Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Общото им количество в крайния продукт не бива да е по-малко от 107 cfu/g.
|
Кефир
|
Млечен продукт, който се получава от краве мляко в резултат на развитие на млечнокисела и алкохолна ферментация. За закваска се използват култури на Lactobacillus kefiri, Leuconostoc, Lactococcus и Acetobacter в определено съотношение, както и дрожди Kluyveromyces marxianus, Saccharomyces unisporus, Saccharomyces cerevisiae и Saccharomyces exiguus.
|
Кумис
|
Млечен продукт, който се получава от кобилешко или краве мляко и мътеница чрез млечнокисела ферментация. За закваска се използват култури Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Kluyveromyces marxianus.
|
Кашкавал
|
Вид твърдо сирене, претърпяло процес на чедеризация и изпарване на пресованата сиренина.
|
Мътеница
|
Вторичен продукт при получаване на масло.
|
Казеин
|
Млечен продукт, получен от обезмаслено мляко чрез коагулация на белтъка казеин с киселини, сирищен ензим и калций.
|
Дехидратирани млечни мазнини
|
Млечен продукт, съдържащ най-малко 99.8 % млечни мазнини и не повече от 0.1 % вода.
|
Йогурт
|
Млечен продукт, претърпял млечнокисела ферментация с микрофлора на кисело мляко и/или други млечнокисели микроорганизми. Общото им количество в крайния продукт не бива да е по-малко от 107 cfu/g.
|
Цедено мляко
|
Млечен продукт, претърпял млечнокисела ферментация с последващо отделяне на суроватката.
|
Плодов и/или ароматизиран, и/или концентриран млечнокисел продукт
|
Млечен продукт, претърпял млечнокисела ферментация с микрофлора на кисело мляко и/или други млечнокисели микроорганизми.
|
При производството на млечни продукти се използват:
1. Сурово мляко, което отговаря на Наредба № 4 от 2008 г. за специфичните изисквания при производството, съхранението и транспортирането на сурово краве мляко и изискванията за търговия и пускане на пазара на мляко и млечни продукти
2. Сурово мляко, не по-малко от 80 % от вложените суровини и до 20 % добавено възстановено сухо мляко, концентрирано мляко, млечен протеин
3. Питейна вода
4. Стартерни млечнокисели култури
5. Подходящи за коагулация на млякото ензими
6. Калциеви соли
7. Млечна киселина и/или лимонена киселина
8. Сол за хранителни цели
9. Билки, подправки и други съставки, придаващи на продукта аромат или вкус, ако са характерни и технологично необходими за производството на определен вид млечен продукт
10. Захар
Добавянето на мазнини и протеини с немлечен произход в млечните продукти е забранено. Изключение се прави за желатина, който може да се добавя с технологична цел в йогурт, плодови, ароматизирани и концентрирани млечнокисели продукти.
|
Имитиращи продукти
Как трябва да са етикетирани имитиращите продукти?
- В наименованието на имитиращите продукти не трябва да се съдържа думата "млечен"
- Не се допуска използването в наименованието на продукта, етикета, търговския документ или рекламата обозначения, които показват или подсказват, че храната има свойства или характеристики на мляко или млечен продукт
- За имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, наименованието
"мляко" се използва само, за да се посочат основните суровини и съставки, от които са произведени те
- При етикетирането на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко,
върху етикета се посочва вида му
- Мляко и млечни продукти не могат да бъдат произвеждани, разфасовани и преопаковани заедно с имитиращи продукти на територията на едно предприятие по едно и също време.
- Имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, се предлагат в търговската мрежа на отделни, ясно обозначени щандове.
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 5 общо )
anonymous
Според тези изисквания не става ясно как трябва да бъде обозначено сирене, което не е произведено или не е изцяло произведено от мляко. "Краве сирене" или "Саламурено сирене" никъде не съдържа в себе си думата мляко, така че под същото име може да се произвежда и такова с палмово масло
Написан на: 10/09/2014 17:12 Докладвай този коментар
anonymous
Това, кето се продава у нас като " прясно мляко" са всякакви течности, но не и истинско мляко. Това разбрах, когато един мой приятел започна да купува биволско мляко от един фермер и аз го подквасих.Като овче и биволско кисело мляко това лято се продаваха на високи цени разни каши.А е толква просто да се направи кисело мляко и то е много трайно. Защо бе, производители, не храните българския народ с истински продукти ? Защо се подиравате с нашето прекрасно кисело мляко?
Анна Гео
Написан на: 06/10/2014 22:07 Докладвай този коментар
anonymous
Съвсем скоро киселото мляко ще си го купуваме по аптеките. Достигнало е рекордните 370 гр.
Написан на: 22/01/2017 19:04 Докладвай този коментар
anonymous
Можеш да си сигурен,че е кисело мляко това, което ядеш само тогава, като си купиш мляко от този, който гледа животни и си го подквасиш сам!
Написан на: 04/12/2017 16:03 Докладвай този коментар
anonymous
Някой, някога мерил ли е маслеността на млякото от Кауфлан и Лидъл като 3.5 % масленост? Имам съвсем обосновано предложение, че % на масленост е съвсем далеч от 3.5. Бяла водичка?
Написан на: 25/07/2023 12:55 Докладвай този коментар
anonymous