• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци

    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Плодове и зеленчуци > Статии > Замразените плодове и зеленчуци

Още по темата:

Пазарът VS потребителите

Замразените плодове и зеленчуци

Календар на плодовете и зеленчуците в България

Статия

Замразените плодове и зеленчуци

Публикуван на: 29/08/2014
Tweet
photo

Невероятно но факт: понякога замразените плодове и зеленчуци съдържат повече полезни вещества от пресните.

В две независими проучвания изследователи от Leatherhead Food Research и университета в Честър установяват, че замразените плодове и зеленчуци могат да бъдат по-богати на хранителни вещества, витамини, съединения и антидиоксанти, като витамин С, полифони, антоцианини, лутеин и бета-каротин в сравнение с пресните.

На този етап резултатите от изследването могат да променят схващането, че пресните храни задължително са по-полезни от замразените.

Тези на пръв поглед странни резултати се дължат на факта, че често прясната продукция губи част от хранителните си вещества докато премине дългия път от доставчика до потребителя. Въпреки че пресните ябълки, круши и боровинки често се рекламират като „току-що откъснати”, се оказва, че са прекарали повече от седмица в различни складове.  В допълнение, след като са закупени от потребителите, пресните плодове и зеленчуци често продължават да стоят в хладилника, което допълнително намалява полезните вещества в тях.
            Обратното - замразените храни запазват повечето си антиоксиданти и витамини, защото те се замразяват почти веднага след като бъдат набрани.
            В рамките на цитираното изследване се установява, че замразената продукция съдържа по-високи нива на антиоксиданти и витамини спрямо пресния й еквивалент, който е бил съхраняван в хладилник в продължение на три дни. При замразените моркови, например, стойностите на полезните вещества могат да надвишат тези в пресните им събратя с до 300%. Този парадокс с най-голяма сила важи за меките плодове.

Основни принципи  при замразяването на зеленчуци

1 . Не всички плодове и зеленчуци позволяват замразяване. Не е добра идея например да се опитвате да замразите краставици.

2 . Дори и сред зеленчуците, които принципно подлежат на замразяване, има сортове, които не са подходящи за това. Например, можете да замразите градински грах, но този, който е отглеждан за консервиране не е подходящ.

3 . Продуктът, който е предназначен за замразяване, трябва да е първокачетвен. В противен случай, рискувате да замразите и „дефектите” му. Не е добре например да замразявате стари и омекнали чушки.

4 . Уверете се че продуктите, които искате да замразите, са свежо откъснати. Няма никакъв смисъл да замразявате продукти, които са престояли седмица в хладилника ви.

5 . Замразяването трябва да бъде достатъчно бързо, т.е. да се извършва в качествен фризер, но и достатъчно икономично, за  да бъде цената на продуктите изгодна.

6.  Опаковката на продукта трябва да гарантира, че докато се съхранява, няма да се загуби влагата.

7 . Температурите  на съхранение трябва да са еднакви и никога да не надвишават –18 градуса  С.

plod_zelenchuk_tabl.jpg

Замразените  храни са здравословна алтернатива на полуфабрикатите.

Ето пет важни причини защо е полезно във фризера ви винаги да има от тях.

Те са наистина узрели
Тъй като повечето замразени плодове и зеленчуци са замразени непосредствено след като са набрани, те са имали възможност да узреят напълно, което означава, че имат високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, които при замразяване се запазват.


Те са точно толкова питателни колкото пресните. А понякога дори и повече от тях.
Замразените продукти са също толкова богати на хранителни вещества, колкото пресните им еквиваленти. Понякога дори ги превъзхождат по свежест.

Те са без добавки
Замразяването запазва храната без за това да са нужни никакви нежелани добавки, като например сол и захар.

Използването им пести време
Те са готови за консумация, не се нуждаят от измиване, обелване или нарязване, което е ценна помощ в края на натоварения работен ден. С тях лесно ще приготвите здравословна вечеря, която ще е несравнимо по-добра алтернатива от това, което ще ви предложат веригите за бързо хранене.

Те дават възможност да развихрите готварското си въображение
Замразените  плодове и зеленчуци могат да бъдат приготвени в най-различни комбинации. Супи, шейкове и цели ястия – изборът зависи изцяло от вас.
Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 1 общо )

hristonikolov

hristonikolov

Много полезна статия

Написан на: 14/12/2016 11:27 Докладвай този коментар


anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia