• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни
    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други
  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други

    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024

    • Бюлетин 2025
  • Бюлетин 2016 г.
  • Бюлетин 2017 г.
  • Бюлетин Активни потребители 2022
  • Бюлетин 2018 г.
  • Бюлетин 2019 г.

  • БЮЛЕТИН АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ 2022
  • Бюлетин 2021
  • Бюлетин 2023-2024

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Други > Бюлетин 2016-2024 > Бюлетин 2019 г. > Бюлетин АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, бр.12, 22.03.2019

Още по темата:

Седмичен бюлетин брой 51 (524)
Седмичен бюлетин брой 50 (523)
Седмичен бюлетин брой 49 (522)

Кампания

Бюлетин АКТИВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ, бр.12, 22.03.2019

Публикуван на: 22/03/2019 Последна редакция: 29/03/2019
Tweet
photo

Асоциация "Активни потребители"

Седмичен бюлетин 12.2019 (230)

Тема с продължение: Опасният акриламид

През миналата седмица асоциация „Активни потребители“ би тревога за наличието в храните на опасната съставка акриламид и темата стана една от най-обсъжданите в публичното пространство.

Какъв е проблемът

Акриламидът в храните се образува при реакция между аминокиселината аспаргин и нискомолекулни редуциращи захари при температурна обработка на храната при над 120°C. Аспаргинът е незаменима аминокиселина, градивна част на белтъците и се съдържа във всички храни, в някои в по-големи количества. Той не може да бъде премахнат лесно, но в определени случаи концентрацията му може да бъде редуцирана чрез подходяща обработка. В домашни условия или в ресторантите количеството му не може да бъде намалено.

Редуциращи захари са глюкозата, фруктозата и много други прости въглехидрати. Не трябва да се забравя, че пчелният мед се състои също от глюкоза и фруктоза. Редуциращи захари има в редица храни с високо съдържание на скорбяла/нишесте като картофи и зърнени – ръж, пшеница, ечемик и др. Редуциращите захари се използват широко в промишлеността като добавки в различни храни, затова потребителите трябва внимателно да четат етикетите на продуктите, които купуват, особено на тези, които ще използват за пържене или печене. Отбелязването на добавените в храните захари на етикетите е задължително! Нередуциращи захари са обикновената захар, декстрозата и изкуствените подсладители и те не водят до образуване на акриламид при температурна обработка.

Полезни съвети за храните от пържени и печени картофи

В картофените чипсове, пържените и печените картофи се натрупва най-много акриламид при температурна обработка. Ако спазвате тези съвети, ще намалите нивото му от 2 до 5 пъти:

  • Не влагайте загнили, натъртени или на петна картофи;
  • Изхвърляйте малките неузрели грудки и покълналите картофи. Въздържайте се от използването на много стари картофи, например тези от по-миналия сезон;
  • Съхранявайте картофите при температура над 6°C, т.е. задължително извън хладилник;
  • Сред обелване и нарязване накиснете картофите за 30 до 120 мин. в хладка питейна вода и след това изплакнете. Така отмивате разтворимите във вода редуциращи захари;
  • Преди пърженето/печенето отделете и изхвърлете най-малките и тънки резенчета, които обикновено бързо прегарят;
  • В ресторантите понякога картофите се поръсват със захари след бланширането или преди пържене/печене. Не го правете! Ако все пак много държите да получите по-тъмен цвят, използвайте само декстроза;
  • Затоплете фритюрника или фурната преди използване. Така намалявате времето за температурна обработка;
  • При пържене на картофи температурата трябва да е в диапазона 160 и 175°C и 180 и 220 °C при печене на фурна;
  • Не допускайте загаряне и прегаряне. Обирайте от мазнината във фритюрника останалите след пърженето дребни частици и прегорели трохи;
  • Приготвяйте картофите до придобиване на златистожълт цвят. Потъмняването и покафеняването са свидетелство за натрупване на опасния акриламид;
  • Препоръчително е ресторантите да разполагат с инструменти за готвачите, с които се гарантира използването на подходящи методи на приготвяне, както и да предоставят оборудване (например таймери, термометри, криви на пържене, цветови схеми (например на USDA/Munsell) и като минимум ясни изображения на цветовете на сготвения краен продукт.

В следващия брой очаквайте: Полезни съвети при зърнени и тестени изделия

Манифест за бъдещето на Европа

Продължаваме да ви запознаваме с манифеста, изработен от Европейската организация на потребителите по повод на предстоящите избори за Европейски парламент. С манифеста се иска следващият ЕП да действа по пет приоритета, които ЕК да включи в работата си.

Приоритет 4: Лекарствата трябва да са достатъчно и достъпни

За потребителите в Европа високите цени и недостигът на лекарства се превърнаха в бариера за достъп до лечение, от което се нуждаят. Разработени са новаторски нови лекарства за лечение на тежки форми на рак иинвалидизиращи състояния като хепатит С. Въпреки това техните разходи са толкова високи, че правителствата са принудени да вземат много трудни решения за това кои лечения да бъдат възстановени. Резултатът е, че въпреки наличието на ефективни лекарства, те не могат да достигнат до пациентите.Важна част от изследванията и разработването на лекарства се осъществява от държавни университети или чрез изпълнявани от тях изследователски проекти, но и в двата случая се субсидират от парите на данъкоплатците. Този принос обаче не е отразен в крайната цена, определена от фармацевтичната индустрия, което означава, че потребителите плащат два пъти за лекарства: веднъж като данъкоплатци отново като пациент. Освен това пациентите не винаги са сигурни, че лечението доставя това, което им обещават. Много нови лекарства са одобрени с ограничени данни и индустрията ги събира възможно най-бързо след като пациентите започват да приемат лекарството.

Препоръки на потребителската организация

• Директивата за прозрачност на ЕС трябва да бъде реформирана, така че производителите да бъдат задължени да направят прозрачни реалните разходи за фармацевтични продукти.
• Трябва да се въведат правила, за да се гарантира, че пациентите, които използват лекарства за ранен достъп, са в еднакви позиции за допълнителен мониторинг на безопасността им като участниците в клинични изпитвания.
• Много от лекарствата, разработени благодарение на публичното финансиране, стават все по-недостатъчни или недостъпни. ЕС следва да направи публично финансиране на лекарства, които да бъдат достъпни за пациентите.

В следващия брой очаквайте още приоритети и препоръки на ЕОП.

Пазарът в цифри

  • През февруари потребителските цени са се повишили спрямо януари с 0.5%, а спрямо същия месец на 2018 г. - с 3.2%, съобщи НСИ. 
  • Инфлацията се повишава трети месец поред след спад през октомври и ноември. През декември годишната инфлация е 2.7%, а през януари - 3%.
  • За месец поскъпването на храните и безалкохолните напитки е с 1.7%, на транспортните услуги - с 1.2%.
  • През миналия месец са поевтинели облеклото и обувките - с 2.1%, съобщенията - с 0.9%, културните събития и развлеченията - с 1%.  
  • От храните най-съществено са поскъпнали пълномасленото и нискомасленото мляко - с 3.3 и 3%, олиото - с 2%, чаят - с 1.7%, бирата - с 1.4%. Значителни промени има при някои плодове и зеленчуци поради сезонния им характер - доматите поскъпват с 6.4%, краставиците - с 18.1%, зелето - с 35%, зрелият лук - с 4.6%, картофите - със 7.6%.

Календар на потребителя

От 27 до 31 март на Пловдивския панаир ще се проведе изложението „Природа, лов и риболов“.

От 16 до 18 април в Интер експо център ще се проведе изложение за енергийна ефективност, възобновяема енергия, управление на отпадъци и рециклиране, интелигентни градове.

Научете повече за защитата на личните си данни от играта “Съгласи ли се”:

https://www.tvoitedanni.eu/

Проверявайте за фалшиви намаления на сайта ни “Следи цените”:

http://ceni.aktivnipotrebiteli.bg 

Научете повече за знака за доверие Е надежден:

https://e-nadejden.bg

Научете повече за кръговата икономика:

#CircularEconomy

https://twitter.com/EU_ENV

https://www.facebook.com/EUEnvironment

http://ec.europa.eu/environment/circular-economy/

Интернет страницата на Активни потребители публикува уникални, експертни и независими изследвания, които ви пестят време и пари. Това е един от малкото сайтове БЕЗ РЕКЛАМИ, който се издържа само от своите читатели. Без вашата помощ няма да можем да осъществяваме тестове и проучвания на пазара.

Абонирайте се само за 15 лева за година и ще получите пълен достъп до нашите рейтинги на тестваните стоки и услуги.

Най-лесно може това може да направите ТУК.

Последвайте ни във Facebook и в Twitter.
Туроператорски фирми не виждат форсмажорни обстоятелства в Турция
Tweet
Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia