Дарение
Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal
Анкета
Откъде предпочитате да вземете пари назаем?
Начало
>
Храни >
Месни продукти >
Статии >
Използвани Е номера в месните продукти
Статия
Използвани Е номера в месните продукти
АНТИОКСИДАНТИ: от Е300 до Е399
Антиоксидантите са вещества, които удължават срока на съхранение на храните, като ги предпазват от развала, причинена от окисление. В резултат на окислението се наблюдава промяна на цвета, влошаване на вкуса и мириса на продуктите, т.нар. „развала”. Делят се на две групи според произхода си: естествени и синтетични.
Антиоксидантите подобряват общото състояние на организма. Един от най-често използваните антиоксиданти е Витамин С (аскорбинова киселина) с номер Е300. Той укрепва имунната система, намалява холестерола в кръвта.
Представители
Е№
|
Наименование
|
Максимално ниво
|
Е300
|
Аскорбинова киселина (Витамин С)
|
20 mg/kg
|
Е301
|
Натриев аскорбат
|
Кн
|
Е302
|
Калциев аскорбат
|
Кн
|
Е306 - Е309
|
Токофероли
|
100 mg/kg*
|
Е315
|
Еритробинова киселина
|
250 mg/kg
|
Е316 - Е318
|
Производни на еритробинова кис-на
|
20 mg/kg
|
Е322
|
Лецитин
|
25 mg/kg
|
Е325 - Е329
|
Лактати
|
Кн
|
Е330
|
Лимонена киселина
|
20 mg/kg
|
Е331 - Е333
|
Производни на лимонена киселина
|
10 mg/kg
|
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 2 общо )
anonymous
А как ще коментирате влагането на Е250 (натриев нитрит), често замаскиран като нитритна сол?
Написан на: 30/09/2014 17:17 Докладвай този коментар
п.велков
А глутамата защо не е обявен? Които е в завидно количество
Написан на: 13/04/2017 22:45 Докладвай този коментар
anonymous