Статия
Шоколадът и здравето
По-дълъг живот
Австралийско проучване установи, че хапването на шоколад веднъж седмично не само задовалява нуждата от прием на сладко, но може да удължи живота ни с няколко години. Проучването е проведено с 1 216 възрастни жени, на които е зададен въпросът колко често консумират шоколад. При тези от тях, които са отговорили с „често” (между 1 и 6 пъти или 7 и повече пъти седмично) има 24 % по-нисък риск от хоспитализация, смърт от сърдечносъдови заболявания или сърдечна недостатъчност спрямо жените, които са консумирали шоколад по-рядко от веднъж седмично за период от 10 години.
Черен шоколад
Черният шоколад е богат на антиоксиданти, наречени флавоноиди. Те имат благоприятно влияние върху сърдечносъдовата система, като понижават кръвното налягане и подобряват притока на кръв към мозъка и сърцето. Изследвания сочат, че благодарение на флавоноидите в черния шоколад, той намалява риска от инсулт, понижава нивото на холестерола в кръвта с 10% и намалява стреса, което е гаранция за по-дълъг живот.
Друго предимство на черния шоколад е стимулиращия му ефект. При консумация той предизвиква отделянето на хормона ендорфин, който носи приятно чувство и приповдигнатото настроение. Благодарение на този хормон шоколадът е известен като храна на щастието. Принос за това название има и съдържанието на серотин и кофеин в черните блокчета, които действат като антидепресант и стимулант за мозъка.
Шоколадови навици
Добре е да имаме изградени навици, когато консумираме шоколад, за да можем да извлечем максимална полза и наслада от него и да отключим само положителните му ефекти. Ето няколко предложения:
1. Баланс на калориите
Преди да се отдадете изцяло на шоколадовия глад, имайте предвид че шоколадът е много калоричен и с високо съдържание на наситени мазнини. Приемът на големи дози може да доведе до проблеми със сърцето и натрупване на излишни килограми. Ограничете се до малки и умерени количества шоколад няколко пъти седмично. Когато ядете шоколад, лишете се от други висококалорични храни, за да не нарушавате ежедневния си прием на калории.
2. Дегустация на шоколад
Шоколадът е сложна храна, съдържаща над 300 вещества и химични съединения във всяка хапка. За да се насладите истински и да оцените шоколада, отделете време за дегустация. Професионални дегустатори са разработили специална система за дегустация на шоколад, която включва оценка на външния вид, аромат, усещане и вкус на всяко блокче.
3. Изберете черен шоколад
В черният шоколад има много повече антиоксиданти, отколкото в млечния и белия шоколад. Той е с над 70% какаово съдържание. В него се срещат три вида мазнини, като само една от тях е вредна за здравето.
4. Чист шоколад
Консумирайте чист тъмен шоколад или с ядки, портокалови кори и други аромати. Избягвайте шоколадите с карамел, нуга или други пълнежи. Те съдържат много добавена захар и мазнини, които са вредни за здравето.
5. Без мляко
Въпреки приятния вкус на мляко и шоколад, тази комбинация не е добра. Някои изследвания показват, че консумирането на шоколада с чаша мляко може да попречи на антиоксидантите да бъдат абсорбирани и използвани от тялото.
В крайна сметка не се лишавайте от удоволствието и насладата, които ви носи шоколадът. Хапвайте го често, но в умерени количества и не се притеснявайте за здравето си. Все пак шоколадът е лек и за душата.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous