Статия
Съвременни абсурди по етикетите на храните част 1
Все повече храни се появяват на пазара с невероятни твърдения. Лекуват болести, намаляват различни рискове, помагат при много заболявания! Проблемът с неверните или преувеличени хранителни и здравни претенции върху етикетите на храните не е само български, той присъства и на европейските пазари.
По този повод Европейската агенция за хранителна безопасност (EFSA) се зае да провери въпросните твърдения. В следствие на щателни изследвания агенцията изготви научнообоснован списък с одобрените и отхвърлените претенции или твърдения. Списъкът се актуализира, тъй като към EFSA продължават да постъпват запитвания относно различни твърдения по хранителните етикети.
В тази статия ще ви представим одобрени твърдения, подредени в три групи – продукти, които намаляват рискове за здравето, помагат на детското развитие и здраве и твърдения, основани на новоразвити научни доказателства. В следваща статия ще се запознаете с отхвърлените твърдения отново в тези три категории.
Като потребители трябва да сме запознати с тези пазарни трикове, да ги разпознаваме по етикетите и да подаваме сигнал към компетентните органи, ако се натъкнем на хранителни или здравни твърдения, вече отхвърлени от EFSA. Това че дадено твърдение е влязло в списъка с отхвърлените твърдения не означава, че автоматично ще изчезне от пазара. Възможно е производители и дистрибутори да продължават да поставят подвеждащи твърдения поради недобросъвестност или незнание.
Ако се натъкнете на хранителни или здравни твърдения, в които се съмнявате, може да сигнализирате ДВСК (Държавен ветеринарно-санитарен контрол) или РИОКОЗ (Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве), а от 2011г. и новосъздадената Българска агенция по безопасност на храните.
ОДОБРЕНИ ХРАНИТЕЛНИ И ЗДРАВНИ ТВЪРДЕНИЯ
Продукти, намаляващи рисковете за здравето
Вид съставка, храна, хранителна категория
|
Твърдение
|
Допълнителна информация на етикета. Допълнителни условия/ изисквания
|
Растителни стероли или растителни станол естери
|
Храни, съдържащи растителни стероли или станол естери, намаляват нивото на холестерол в кръвта.
|
Ефектът се получава при дневен прием от 1,5-2,4 гр в продължение на поне 2 до 3 седмици. Може да се поставя само на следните продукти: маргарини, млечни продукти, майонези и салатени дресинги.
|
Растителни стероли. Те са извлечени от растения, свободни или естерифицирани с хранителни мастни киселини.
|
Храни, съдържащи растителни стероли, намаляват нивото на холестерол в кръвта.
|
Ефектът се получава при дневен прием от 1,5-2,4 гр в продължение на поне 2 до 3 седмици. Може да се поставя само на следните продукти: маргарини, млечни продукти, майонези и салатени дресинги.
|
Растителни станол естери
|
Храни, съдържащи растителни станол естери, намаляват нивото на холестерол в кръвта.
|
Ефектът се получава при дневен прием от 1,5-2,4 гр в продължение на поне 2 до 3 седмици. Може да се поставя само на следните продукти: маргарини, млечни продукти, майонези и салатени дресинги.
|
Дъвка, подсладена със 100% ксилитол.
|
Дъвка, подсладена със 100% ксилитол, намалява нивото на зъбна плака. Високото ниво на зъбна плака е рисков фактор за развитие на кариеси при децата.
|
Потребителите трябва още да знаят, че ефектът се постига с консумацията на 2-3 гр. от дъвката поне три пъти на ден след хранене.
|
Продукти, помагащи на детското развитие и здраве
Вид съставка, храна, хранителна категория
|
Твърдение
|
Допълнителна информация на етикета. Допълнителни условия/ изисквания
|
α- Линоленовата киселина (ALA) и линолова киселина (LA), Есенциални мастни киселини
|
Есенциалните мастни киселини са необходими за нормалния растеж и развитие на децата.
|
ALA да се приема дневно по 2 гр., а LA – по 10 гр. – за получаване на необходимия ефект.
|
Калций и Витамин D
|
Калций и Витамин D са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата.
|
Твърдението, че дадена храна е източник на калций и витамин D може да се направи единствено, когато продуктът съдържа
значителното количество калций и витамин D.
|
Калций
|
Калцият е необходим за нормалния растеж и развитие на костите при децата.
|
Твърдението, че дадена храна е източник на калций може да се направи единствено, когато продуктът съдържа
значителното количество калций.
|
Витамин D
|
Витамин D е необходим за нормалния растеж и развитие на костите при децата.
|
Твърдението, че дадена храна е източник на витамин D може да се направи единствено, когато продуктът съдържа
значителното количество витамин D.
|
Фосфор
|
Фосфорът е необходим за нормалния растеж и развитие на костите при децата.
|
Твърдението, че дадена храна е източник на фосфор може да се направи единствено, когато продуктът съдържа
значителното количество фосфор.
|
Йод
|
Йодът допринася за нормалния растеж на децата.
|
Твърдението, че дадена храна е източник на йод може да се направи единствено, когато продуктът съдържа
значителното количество йод.
|
Желязо
|
Желязото допринася за нормалното когнитивно развитие на децата.
|
Твърдението, че дадена храна е източник на желязо може да се направи единствено, когато продуктът съдържа
значителното количество желязо.
|
Протеини
|
Протеините са необходими за нормалния растеж и развитие на костите при децата.
|
Твърдението, че дадена храна е източник на протеини може да се направи единствено, когато продуктът съдържа
значителното количество протеини.
|
Твърдения, основани на новоразвити научни доказателства
Вид съставка, храна, хранителна категория
|
Твърдение
|
Допълнителна информация на етикета. Допълнителни условия/ изисквания
|
Разтворим във вода доматен концентрат (вид I и вид II)
|
Той помага за поддържането на нормално ниво тромбоцити, което на свой ред допринася за правилното кръвообращение.
|
За постигане на необходимия ефект вид I трябва да се консумира дневно по 3 гр, а вид II по 150 милиграма в до 250 мл плодов сок, овкусени напитки или млека (освен ако не са силно пастьоризирани).
|
Коментари ( 0 общо )
anonymous