Статия
Изкуствените оцветители и децата
Консумирането на храни, съдържащи някои изкуствени оцветители, води до хиперактивност при децата и трябва да се избягва. Английско проучване показва какъв е ефектът върху децата на шест изкуствени оцветители за храни:
Е 102 - тартразин
Е104 - хинолин жълто
Е 110 - сънсет жълто FCF
E 122 – азорубин, кармоизин
Е 124 - понсо 4R, кохинил червено
Е 129 - алура червено AC.
В проучването две групи деца (съответно на възраст три и осем-девет години) са демонстрирали увеличена хиперактивност след консумация на напитки, смесени с различни количества от тези шест изкуствени оцветителя за храни и консерванта натриев бензоат. В друго проучване на Потребителския съвет на Хонг Конг се установява, че 40 от 84 изследвани проби на местни закуски и напитки (в т.ч. бисквити, бонбони, безалкохолни напитки и желета) съдържат един или повече от посочените оцветители.
Етикетиране
Действащата нормативна уредба както в Хонг Конг, така и в България, разрешава употребата на тези шест изкуствени оцветителя за храни, но те трябва да бъдат посочени в списъка на съставките, ако предварително опакованите хранителни продукти съдържат някой от тях.
Родителите, които наблюдават хиперактивност при децата си, трябва внимателно да четат съставките, описани на етикетите, когато избират храна за децата си. В Европейския съюз от средата на юли 2010 година хранителните продукти, които се предлагат на общия пазар и съдържат тези изкуствени оцветители, трябва да имат и допълнителна информация върху етикета, че: "[те] може да имат неблагоприятен ефект върху дейността и вниманието при децата".
Потребителски съвети
Хиперактивността при децата се дължи на комбинация от фактори. Симптомите могат да бъдат смекчени като се избягва приема на храни, съдържащи тези шест изкуствени оцветители, но това не е цялостно решение. Родителите трябва да потърсят съвет и от медицински специалисти за правилното лечение, ако тези симптоми са постоянни.
Изкуствените оцветители за храни са изработени от химически съединения. Някои от суровините могат да идват от въглищен катран или нефтопродукти. Те са широко използвани в производството на храни, защото придават на продуктите по-добър външен вид, притежават ниска цена и стабилност в различни условия (напр. температура и рН).
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous