Статия
Вино и грозде
Поредица, в която ''Активни потребители'' ви запознава със сортовете грозде, които се отглеждат в България със съдействието на Националната лозаро-винарска камара.
КАБЕРНЕ СОВИНЬОН
CABERNET SAUVIGNON
Родината на сорта е Франция и се смята за най-престижния сорт за производство на червени вина. Отглежда се във всички лозаро-винарски страни и заема около 10% от световните площи с винени насаждения.Това е един от 5-те сорта ни вината от Бордо и преобладаващ за някои микрорайони - Грав и Медок. Нa много голяма популярност се радват вината, произведени от Каберне Совинъон в Калифорния, Чили, Австралия и Нова Зеландия- У нас е най-силно застъпеният сорт нa червени вина.
Гроздът с много малък (9,7/6,5 см), цилиндрично-коничен, понякога крилат, сбит. Зърното е много дребно (11,7/11 ,К мм), кръгло и сочно. Кожицата е дебела, жилава, тъмносиня до синьо-черна, с восъчен налеп.
Сортът е среднозреещ - узрява през септември, в по-топлите райони в началото, а в останалите - в края на месеца. Има много добра родовитост. Малката средна маса на грозда налага при резитбата лозите да се натоварват повече в съответствие с конкретните почвено-климатични условия на района.
Каберне Совиньон е устойчив на обикновено гниене. Най-подходящи за него са дълбоките влагозапасени почви, макар че е сравнително сухоустойчив. Едно от ценните му качества е, че е студоустойчив. Има добър афинитет към подложките Шасла х Берландиери 41 Б, Кобер ББ и SО4.
У нас този сорт развива напълно технологичните си качества - зaxapu 21- 24 ", сравнително висока киселинност 6,5-9 г/куб дм, много добро съдържание на багрилна материя и екстракт. Вината се отличават с интензивен аромат на дребни червени плодове - предимно касис, къпина и черница, интензивен тъмночервен цвят и добра плътност. При отлежаване в дъбови бъчви развиват богат, комплексен аромат, в който се откриват подправки, нюанси на дъб. дим, а в по-старите вина - шоколад и канела. Вкусът е плътен, сочен и хармоничен. Обикновено вината разкриват максималните си качества след 3 до 5-годишно отлежаване.
ГЪМЗА
GAMZA
Гъмза е стар местен сорт, отглеждан от стари времена в Северна България. В Унгария, Словакия, Франция. Румъния, Югославия, Австрия и Турция е познат noд името Кадирка. У нас доскоро беше основен сорт за червено вино в Северо-българския лозарски район. В другите райони на страната се среща като единични лози в насажденията.
Гроздът е голям (15,4/8,2 см), цилиндрично-коничен, най-често с едно крило, сбит. Зърното е малко (16,2/15,6 мм), почти сферично, а когато гроздът е сбит - деформирано. Кожицата му е тънки, крехка, с обилен восъчен налеп, тъмносиня до синьо-черна.
Гъмза е сравнително къснозреещ - бере се към края на септември до първите дни на октомври. Добивът от лоза е 4-6 кг. Голям недостатък на сорта е тънката и крехка кожица на зърното, която във влажна есен се напуква и гроздето се напада силно от сиво гниене. Добивите и качеството силно спадат. За да се избегне това, се препоръчват проветриви хълмисти терени с леки отцедливи почви и бързо обиране на гроздето.
При стъблено отглеждане е необходимо да се предпочитат късите плодни звена (чеповете) и при много силни лози и слаба родовитост на ниско разположените очи да се оставят смесени плодни звена с къси плодни пръчки. Устойчивостта към ниски зимни температури е слаба. Най-добре плододава на подложката Шиела х Берлануиери 41 Б.
При узряване сортът достига 19-21,8 % захари. Във Видинско натрупването на захари протича по-интензивно и технологичната зрялост настъпва по-рано - около 15 септември. В години с по-топла и суха есен, червените сухи вина от сорт Гъмза се отличават с жив, макар и не много плътен рубинен цвят, приятен аромат на дребни червени плодове, доминиран от малина, подчертана, но мека свежест и приятни танини.
РИЗЛИНГ
RIESLING
Произхожда от долината на реките Рейн и Мозел и е един от най-cтаpите европейски сортове. От него се произвеждат eдни от най-престижните вина на Германия.Отглежда се и в областта Елзас във Франция. Умерено разпространен е в почти всички лозарски страни, но предимно в по-северните райони.
Гроздът е малък (11,8/7,8 см), цилиндричен или цилиндрично-коничен, с едно крило, най-често свит. Зърното е много малко (13,9/13 мм), кръгловато, най-често деформирано поради сбитостта на грозда, сочно и сладко. Кожицата е средно дебела, зелена, при добро узряване златистожълта, напръскана с редки тъмни точици и покрита с восъчен налеп. На върха на зърното има ясно изразено пъпче. Ризлинг е среднозреещ сорт – узрява през първата половина на септември. При добри грижи от него се получават около 800 – 1000 кг от декар. Чувствителен е към гъбни болести и се напада от сиво гниене. Подходящ е за високо-стъблено отглеждане по формировки Мозер и Омбрела, като изисква смесена резитба с чепове и плодни пръчки по10-12.очи, което осигурява достатъчно високи и качествени добиви. Има афинитет към подложките Берландиери х Рипария Кобер 5 ВП, S04 и Шиела х Берландиери 41 Б. За него са подходящи по-леките, но достатъчно влажни почви по хълмисти проветриви терени. Отличава се е висока устойчивост на ниски зимни температури, но не е сухоустойчив и развива ценните си качества в по-хладните райони върху почви с достатъчна влагозапасеност. Развива благородно гниене и ако реколтата е добра, в Германия се произвеждат отлични полусладки вина. които се считат за едни от най-добрите в света. Сухите вина от този сорт се описват като деликатни, сравнително ниско алкохолни, с интензивен аромат, като в него за най-характерни нюанси се считат керосиновите тонове, комбинирани с цветни и билкови нюанси. Ароматът на вината от Ризлинг подлежи на развитие при бутилково съхранение и добива комплексен, много специфичен и пикантен характер на подправки.
У нас сортът се отглежда в по-хладните североизточни райони. Натрупва
достатъчно захари - 18-19 %, при много добра киселинност - 7,5-8,39 г/куб. дм.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous