• Начало     |
  • English     
  • Login with Facebook
  • |    Забравена парола?
  • |    Регистрация

Начало

Начало

 

Пазарска кошница: 0 неща Плащане

  • Евро
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 2)
    • С вашите въпроси: Всичко за еврото (част 3)
    • Напред към еврото!
    • Вярно – Невярно: Цифрово евро VS плащания в брой
    • За еврото накратко
    • Вярно – невярно: Истината за референдума за еврозоната
    • С вашите въпроси за еврото (част 4)
    • Митове и факти за еврото в България
    • Кой отново плаши с приемането на еврото
    • Еврото: Права и защита на потребителите
    • Откъде да получа информация?
    • Кога и как ще плащаме за стоките и услугите?
  • Храни

    • Кисело мляко
    • Месни продукти
    • Кашкавал
    • Краве масло
    • Напитки
    • Сирене
    • Мед
    • Хляб
    • Плодове и зеленчуци
    • Други

  • Здраве и козметика
    • Лекарства
    • Вода за уста
    • Слънчева защита
    • Тютюнопушене
    • Козметика
    • Здравно осигуряване
    • Други
    • Други
    • Колективните искове в полза на потребителите.
    • Генеричните лекарства: как да спестим пари в аптеката
    • Антибиотици и здраве
    • Край на неетичното промотиране на лекарства
    • Играчка под елхата
    • Внимание! Как малките батерии могат да станат опасни за децата
  • Финанси
    • Банки
    • Други
  • Деца
    • Храни
    • Интернет
    • Столчета за кола
    • Дрехи
    • Играчки
    • Други
    • Детски колички
  • Домакинство
    • Климатици
    • Батерии
    • Парфюми
    • Облекла и обувки
    • Прахосмукачки
    • Бяла техника
    • Ютии
    • Други
  • Техника
    • Фотоапарати
    • Телевизори
    • Медиа плейъри
    • Мобилни телефони
    • Принтери
    • Монитори
    • Компютри
    • Видеокамери
    • Електронни книги
    • Други
  • Услуги
    • Транспорт
    • Спорт и отдих
    • Комуникации
    • Интернет
    • Реклами
    • Кампании
    • Топлоснабдяване
    • Електроенергия
    • Телевизия
    • Водоснабдяване
    • ПРОУЧВАНЕ Социалната отговорност на супермаркетите (2014)
  • Еко
    • Статии
  • Други
    • COVID 19
    • Коментар
    • Статии
    • Пазаруване в Сърбия
    • Лични данни
    • Актуално
    • Бюлетин 2016-2024
    • Бюлетин 2025
  • Статии

  • Тест

Дарение

Подкрепете Асоциация Активни Потребители чрез дарение през платежната система PayPal

Дарете

Анкета

Откъде предпочитате да вземете пари назаем?

Семейство и приятели
Потребителски кредит от банка
Кредитна карта
Фирма за бърз кредит

Гласувай

Начало > Храни > Други > Статии > Вино и грозде

Още по темата:

Фалшив зехтин беше изтеглен от пазара

На война срещу млечните ментета

Крие ли риск консумацията на сурови кълнове

Статия

Вино и грозде

Публикуван на: 28/06/2013
Tweet
photo

МАВРУД / MAVRUD

 

Маврудът е стар местен сорт, който се отглежда само в България от най-древни времена.  Разпространен е главно в Пловдивско и по-малко в Пазарджишко и Старозагорско.

Гроздът е голям, крилат, поради което е силно разширен в основата си, полусбит до рехав, но се срещат и сбити форми, защото сортът има различни вариации. Средното му тегло е около 397 гр. Зърното е малко (15,2 /15 мм), сферично.  Месестата част е сочна, с приятен сладък вкус и добра свежест. Кожицата е дебела, жилава, синьо-черна, с обилен восъчен налеп.

Маврудът е къснозреещ сорт - в района на Пловдив, гроздето узрява в началото на октомври. Родовитостта е умерена. Сортът е сравнително устойчив на сиво гниене и не е много чувствителен към оидиум. Устойчивостта на ниски зимни температури е слаба, поради което при преминаване към стъблено отглеждане на лозята площта значително намалява. Има добър афинитет към подложките Берландиери х Рипария Кобер 5 ББ и S04. Най-подходящи за Мавруд са дълбоките, свежи наносни почви в топлите микрорайони на страната, където няма опасност от ниски зимни температури.

Маврудът е един от най-ценните местни сортове за червени вина. Захарността на гроздето е от 17 до 23 % при титруема киселинност от 6,1 до 10,7 г/куб дм. Вината, произведени от този сорт, са с наситен рубинен цвят, достатъчна запасеност на танини и киселини и специфичен, много приятен аромат, в който се долавят нюанси на нежни лозови мустачки и къпина. Вината се развиват отлично в контакт с дъбова дървесина, като развиват мощен, комплексен аромат, мек, плътен и хармоничен вкус.

 

МИСКЕТ ЧЕРВЕН / MISKET СНERVEN

 

Мискет  червен се отглежда от стари времена по нашите земи и се смята за стар български сорт. Разпространен е предимно в Подбалканската долина и Средногорието -Сунгурларската долина, Карловско и Брсзовско, и на по-малки площи в Сгарозагорско, Сливенско, Ямболско и Врачанско.

 

Гроздът е средно голям (15,3/9,3 см), цилиндрично-конрчен, понякога с едно или две крила, полусбит до сбит. Средната му маса е 141- 239 г.

 

Зърното е много малко (14/14,2 мм), поч­ти сферично, при сбити гроздове - деформирано. Кожнцлта е средно де­бела, жилава, розово-червена, със слаб виолетов оттенък, с восъчен налеп, напръскана с характерни тъмни точици. Зърното е сочно, сладко, с приятен мискетов аромат.

 

Най-подходяща под­ложка за него е Шасла х Берландиери 41 Б, тъй като лозите, присадени на нея, не изресяват, добивите са постоянни и високи (при добри грижи могат да се получат около 1000-1200 кг от декар). Подходящи зa сорта са хълмистите и проветриви терени. По устойчивост на измръзване този сорт заема първо място сред местните сортове и превъзхожда редица чужди винени сортове. Гроздето натрупва 18-21 % захари, 5,4-6 г/куб. дм титруема киселинност.

 

Вината имат сламеножълт цвят, хармоничен вкус и приятен фин мискетов аромат.

CИPA / SYRA

 

Това е стар френски сорт, познат още като Шираз и е разпространен освен в Европа също и в Австралия, Аржентина, САЩ и ЮАР. В България не е особено известен, но в последните години интересът към него нараства.

 

Гроздът му е средно голям, цилиндрично-коничен, полусбит. Зърното е средно едро до дребно, леко овално. Кожицата му е средно дебела, еластична, тъмносиня. Консистенцията е сочна, а вкусът – хармоничен.

 

Сира е ранно до среднозреещ червен винен сорт. Гроздето му узрява в в края на август или началото на септември. Сортът се характеризира с добра родовитост и добив. Лозите са умерено растящи. Отглежда се на средностъблен кордон и резитба на чепове.

 

Сира се напада силно от акари, а гроздето му – от сивото гниене, особено към края на узряването.

 

Гроздето на сорт Сира натрупва много захари. То е подходящо за производството на червени обикновени и ликьорни вина.

 

Като млади, вината са тъмно обагрени, с плътен и богат вкус, но малко строги. Стареят много добре в дъбови бъчви. В аромата им се долавят нюанси на черен пипер, кожа, тютюн, а понякога билки (мащерка) и подправки (карамфил).

 

Tweet

Дарение

За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.

Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.

Дарете

Коментари ( 0 общо )

anonymous

anonymous


Прати

Активни потребители е член на BEUC Consumers International ICRT ANEC
RSS Активни Потребители във Facebook Активни Потребители в Twitter Активни Потребители в YouTube Активни Потребители във Vbox7

Aktivnipotrebiteli.bg:

  • Институции |
  • Нашите услуги |
  • Абонамент

За Активни потребители:

  • За нас |
  • Проекти |
  • Мисия |
  • Отчети |
  • Съобщения за пресата |
  • Издания |
  • Правила за ползване |
  • Карта на сайта

Абонирайте се за безплатния
бюлетин на Активни потребители.

Абонирай

AzonMedia