Тест
ТЕСТ изследване на кренвирши (2005 г.)
Малотрайните колбаси са традиционно разпространен и ползван продукт в България. През последните няколко години кренвиршите са и доста агресивно рекламирани. Поради това предлагаме на вашето внимание сравнителен тест на кренвирши закупени от търговската мрежа.
Какво съдържат кренвиршите?
Обескостяване на месо
В идеалния кренвирш, като потребители, бихме искали да има чисто месо. Но ако имаше само месо, името на продукта нямаше да е „кренвирш“, а друго. Когато се произвеждат кренвирши, те се правят по най-различни рецепти. В някой се добавят повече подправки, в други сланина или пуешко месо. Затова е трудно да се направи анализ на всички кренвирши на пазара без те да се групират по определени критерии.
Машинно обезкостеното месо е една от стандартните съставки на кренвиршите на пазара. Машинно обезкостеното месо се нарича още „прат“ (месокостен хомогенат, сепарат) и „баадер“ (едро изцедено месо на късове). Има различни видове машинно обезкостено месо:
- механично обезкостено месо (MDM)
- механично обезкостена тъкан (MDT)
- механично сепарирано месо (MSM)
- механично сепарирана тъкан (MST)
- механично отстранено месо (MRM)
Месокостните хомогенати (MRM) се добиват от предварително ръчно обезмесени кости от птици или топлокръвни кланични животни с помощта на машини. В резултат на обработката от механично пресованите кости се отделят няколко фракции:
Едната фракция са пресованите механично раздробени кости – "костен шрот". Тази фракция не се използва за храна на човека. Втората и третата фракции съдържат основно костен мозък и определено количество разрушена мускулна или съединителна тъкан. В тази фракция попада и значително количество фино раздробена костна тъкан.
Месокостните хомогенати представляват смес от остатъчно към костите месо, съединителнотъканни образувания, костен мозък и дребни костни частици. Проблем при ползването им се оказва възможността за развитие на спонгиоформна енцефалопатия (Кройцфелд-Якобс синдром, по-известен като болест „Луда крава“), но това е регулирано от директиви 64/433/ЕЕС и 77/99/ЕЕС на Европейския съюз.
MRM се характеризира с относително ниска цена и поради това през последните години е навлязъл в употреба и в България.
„Месокостните хомогенати (MRM) не са подходящи за производство на една широка гама месни продукти, тъй като тяхната консистенция няма изискваното качество за влагане в по-качествени месни продукти.“ (Доц. д-р Костадин Василев, катедра "Технология на месото и рибата", публикация на АМБ/2004)
В кренвиршите се влага и механично сепарирано месо (MSM, баадер). MSM се определя като богато на мазнини, когато е произведено от свинско месо, и богато на сухожилия, когато е произведено от птиче и говеждо месо. При неговото производство силно се нарушава целостта на месото (тъкани и клетки) и качеството на продукцията силно се понижава. Добрата практика препоръчва ползването на MSM да не е повече от 20% в крайния продукт.
Не можем да се спрем на всичките видове машинно обработено месо, тъй като ще навлезем в научни и технически терминологии, а целта ни е масовият потребител да разбере сравнителния тест на кренвиршите.
Добавки и пълнители в кренвиршите
- Соя – по БДС в кренвиршите може да има до 3% соя (соев концентрат или изолат).
- Нишесте – ползва се царевично, картофено или пшеничено.
- Оцветители – това са пигменти, които се добавят за постигане на търговски вид.
- Пълнители – някои от тях се слагат за да задържат вода, т.е. изкуствено повишават теглото на продукта абсорбирайки повече вода.
- Сол – в някои случаи се добавя в завишени количества, за да се удължи срока на годност.
- В някои случаи се добавя лой, мас, сланина, кожи и т.н, което не се счита за добра практика.
Микробиологична опасност
Както всяко друго месо, така и пилешкото, свинското и говеждото, което се влага в кренвиршите са обект на гнилостни процеси ако не са спазени санитарно-хигиенните изисквания за производство и съхранение на продукцията. Ако на някакъв етап от производството има неизпълнение на добрите практики в кренвиршите могат да се установят патогенни микроорганизми от родовете Salmonella, E. coli О157:Н7, Listeria, Yarsinia, Staphylococus и Pseudomonas.
Съдържание на мазнини в кренвиршите
След лабораторните изследвания на кренвиршите закупени от търговската мрежа, се установиха следните резултати за съдържанието на мазнини като процент от сухото вещество в продукта. Най-общо кренвиршите са разделени на две групи – пилешки и говежди/свински, като резултатите са сортирани по нарастване на количеството мазнини.
Съдържание на вода в кренвиршите
След лабораторните изследвания на кренвиршите закупени от търговската мрежа, се установиха следните резултати за съдържанието на вода в продукта. Кренвиршите са сортирани по нарастване на процента водно съдържание. Забелязва се тенденцията пилешките кренвирши да са с по-високо водно съдържание, но вероятно това се дължи на технология, рецепта или консистенцията на самото месо.
Потребителската гледна точка
Според БНАП, колкото по-малко мазнини има в един продукт, толкова той е по-полезен за здравето и за приемане с храна. Проблемът е, че често е трудно да се определи кой продукт е по-качествен само по един или два показателя. Причината е, че всичко зависи от начина, който е ползван за производството на кренвиршите. Например даден метод може да ползва месо с ниско съдържание на мазнини, но самото месо да е нискокачествено и богато на колаген, което да го прави негодно за храна.
Разсъждавайки от потребителска гледна точка, за нас е важно колко плащаме за водата, добавена в продукта при производството. Тя не вреди по никакъв друг начин на потребителя, освен икономически. Въпреки това, пак трябва да направим забележката, че това не може да е единствения параметър, по който да оценим един месен продукт.
Притеснително е наличието на все повече производители ползващи различни методи за намаляване на загубите, чрез производство на кренвирши от нискокачественото месо, което остава по костите. По този начин потребителя се заблуждава, че яде месо, отделно рекламите му твърдят агресивно, че в някои кренвирши има месо. Но реалността е друга – когато „месото“ не е от мускулна тъкан, а има съдържанието на нокът, копито, рог или сухожилие (които можем да обединим под „колаген“), то не се усвоява от организма на човека.
Следващия тест, който планираме ще бъде по отношение на вида обезкостяване на месото, съдържанието на патогенни микроорганизми и колаген. Надяваме се, той да установи, че всички добри практики и стандарти важат и България.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 21 общо )
anonymous
С нетърпение очаквам следващия тест. Ще се окаже че ни предлагат боклуци.
Написан на: 20/04/2015 19:54 Докладвай този коментар
anonymous
Естествено ,че са боклуци.
Написан на: 11/06/2015 06:28 Докладвай този коментар
anonymous
И КОГА,КЪДЕ Е СЛЕДВАЩИЯ Т.НАР.ТЕСТ..КАКВО ЧАКАТЕ???
Написан на: 05/08/2015 11:18 Докладвай този коментар
anonymous
Вашият коментар: съдържа повече от 1000 символа !!!
Затова няма да се публикува !!!
Е тогава накратко . 1кг. кренвирши градус, отвътре ситно смляна бяла гума . Това вечеряхме !!!!
Без комрнтари !!!!
Написан на: 31/03/2016 18:36 Докладвай този коментар
anonymous
Какво вечерях снощи Как се чувствам днес ?пилешки кремвирши ГРАДУС !
КАКВо БЕШЕ ОЧУДВАНЕТО МИ ? ЗАПЕКОХ ЕДНА ЧАСТ ОТ ТЯХ ,ОСТАНАХА СИ ТВЪРДИ -ПОЧТИ КАТО КАУЧУК . ХРуСКАХА ПРИ ДЪВЧЕНЕ .Помислих ,че са сложили повечко костички .
Днес сварих останалите, остнаха твърди , начупих ги с вилица ,на по-дребни парченца . Исках да видя какво хрупка ? Изкачаха бели приличащи на черупки от яйца ,ситни късчета ! Опитах да сдъвча едно две и , това си беше пластмаса-(разновидност) или някакво уплътнение , неизвестно за мен какво, като гума меко и плътно ? НЕПОДЛЕЖАЩО НА СДЪВКАВАНЕ И РЯЗАНЕ , СПОРЕД МЕН ПОПАДНАЛ БОКЛУК ОТ НЯКЪДЕ СИТНО СМЛЯН И ГОТОВО ! ПЛЪНКА ЗА КРЕМВИРШ .
За мен бяха вкусни до вчера !Хрущялите и др. субпродукти имат специфичен розов цвят ,те си личаха .
Написан на: 31/03/2016 18:37 Докладвай този коментар
anonymous
Но бялата гума -ГОСПОДА производители за какво я слагате ? кОЙ ПРОВЕРЯВА ,КАЧЕСТВОТО , КАКВА Е ХИГИЕНАТА ?
Защо допускате гражданите да консумират гума ?
Аз имам стомах не мелачка за гума . боли ME стомаха ! Какво ще се получи ако малко дете хапне от тези кремвирши
Няма съвест, няма качество ,ваште служители какви са ? защото предполагам някой от тях е допуснал грешка и вместо да се предотврати, хайде на пазара !
ТОВА Е АБСУРД ! ВИЕ СЕ БОРИТЕ ЗА КОНКУРЕНТНОСТ !
Написан на: 31/03/2016 18:38 Докладвай този коментар
anonymous
off ne si 4ete6e cqlata statuuq nerazbrah iztestveni li sa ili izkustvnii 4estit 1 parill otnii ne te razibram ponqkoga a sluceto iztiskoo li e
veroqtno osep uskak ot kulla takak mislqq
sega tqloto ot kakvo mi ne rpavenoo i summ rus otnii ti l isi 4oveka s otrovoota
s kakvi uredii se razpolagat ikakuv 6umm izdavatt arto vibtratorii l iddz sruss samm kak se tranformira tqloto
Написан на: 08/04/2016 06:18 Докладвай този коментар
anonymous
Не мога само да разбера, тези хора-производителите не им ли тежи на съвестта, че убиват нацията ни. Та нали и техни близки ще си купят от техните боклуци. Ейй, на оня свят никой нищо няма да занесе. Дайте поне тук да мислим и да не се самоунищоваме. Всички стана толкова комерсиално. Пари, пари, пари. За пустите пари всеки е готов на всичко и на всяка цена..... Нямам думи. Вече ми се гади от храна и се чудя с какво да се храним. Най-вече ми е жал, за дечицата. Това е ГЕНОЦИД към подрастващите от страна на производителите!!!!
Написан на: 15/04/2016 15:07 Докладвай този коментар
anonymous
Егаси колко неграмотници са писали тук.
Казват се креНвирши, а не с М!!!
Аз им казвам К'енви'ши, визирайки един от производителите на тая простотия.
Написан на: 04/05/2016 11:15 Докладвай този коментар
anonymous
Не ги яжте, защото ви чакат лоши дни!
С купуването на тея боклуци вие стимулирате много други индустрии.
Не купувайте и нещата евентуално ще се променят!
Написан на: 04/05/2016 11:15 Докладвай този коментар
anonymous
С купуването на кренвирши, вие драги ми консуматори стимулирате и давате хляб на:
Месокомбинати или вносители на съмнително месо и производителите на тея боклуци. Също така давате хляб и на продавачите от които си купувате тея боклуци, защото последните взимат процент от продажбата на тая отрова. Още храните телевизиите защото ви пускат реклами за к'енви'ши платени от производителите им. Храните и рекламните агенции които правят слециалните реклами за да ви накарат да си купите от тея лайна. На последно място е фармацевтичната мафия купувайки си от техните химически боклуци за да се доотровите след като вече сте се отровили от изяждането на к'енви'шите.
Аре наздраве!
Написан на: 04/05/2016 11:16 Докладвай този коментар
anonymous
Всеки уважаващ себе си индивид, първо би се осведомил какво ще сложи в тялото си!
ЯДЕНЕТО НЕ Е ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ ИЛИ ЗА СПОРТ! ЯДЕНЕТО Е ЕНЕРГИЯ ЗА ЖИВОТ!
Написан на: 04/05/2016 11:22 Докладвай този коментар
anonymous
А дали сте се замисляли, какво всъшност съдържат другите продукти които си купувате всеки ден?!
Замислете се и ще разберете, че няма вече нищо истинско и ни тровят всеки дневно. Дори и производителите се самоотравят, защото всичко е взаимосвързано.
Всички зависим едни от други и всички се унищожаваме взаимно. Видимо е, че третата война е започнала преди много години. Целта е редуциране на населението в световен мащаб.
Няма нужда от войни, отровните храни ще свършат работата идялну ;-))))
Написан на: 04/05/2016 11:31 Докладвай този коментар
anonymous
http://www.flagman.bg/article/52389 ВИЖТЕ ИСТИНАТА за КенВИшитЕ!
Написан на: 04/05/2016 11:42 Докладвай този коментар
anonymous
Не мога да разбера хората, дето хем знаят, че кренвиршите са пълна отврат, произведена от онез отпадъци, които не стават за нищо друго, и пак ги купуват и ядат.... и после тичат да се оплакват какви боклуци са яли. Ами - това сте купили, това ядете. Никой не ви е застравил с пушка да купувате тези отпадъци...
Написан на: 13/06/2016 22:23 Докладвай този коментар
anonymous
Навсякъде по света има качествени и некачествени продукти. Разликата се вижда и в цената. Не знам какви са очакванията на българина за кренвирш с цена 4 лв в магазина, при положение, че в тази цена има 20% ДДС и около 1 лв за търговеца. От какво да е произведен такъв продукт? Въпреки всичко, има и кренвирши, които са наистина с месо, има такива, които са и без соя или т.нар. свински протеини, които общо взето представляват свинска кожа.
Търсенето определя предлагането. Ниската покупателна способност у нас е проблемът, а не производителите. Последните опитват да отговорят именно на търсенето.
Написан на: 28/07/2016 12:30 Докладвай този коментар
anonymous
Мой клиент сподели, че работи като технолог в голяма фирма производител на кренвирши. Аз попитах какво слагат в тях, какви вещества. Сконфузеният отговорът беше: Органично е...
Пак попитах- дали ги той самият ги яде. Този отговор беше бърз и категоричен: Не!
Само да добавя, че един собственик на такава популярна фирма си внася парите в швейцарска банка и никак не му пука с какви боклуци се тъпчат хората, щом това тъпче банковите му сметки. Ако беше само той, с мед го намажеш. Всички са на принципа какво ще покаже калкулатора.
Написан на: 01/10/2016 02:28 Докладвай този коментар
anonymous
Извинете, но думата се пише "креМвирш" а не "креНвирш"
Написан на: 22/03/2018 20:11 Докладвай този коментар
anonymous
Детето обича кремвирши, доста често взимахме от лидъл с 83% месо ако не се лъжа.
Сега обаче се налага да пазарувам от близкия магазин. Нямят хубаво месо и се налага да прибягвам до кремвирши и салами.
За детето купих Тандем 250гр разфасовка, цената беше над 14 лв на кг! Като ги отворих вътре слуз и самата им консистенция
Написан на: 10/04/2020 03:01 Докладвай този коментар
anonymous
Надявам се скоро да има продължение, чудесно се справяте! Поздравления!
За коментиралите по-горе и за следващите, които четат - пише се "креНвирш" и идва от "Krenwürstchen"
Написан на: 18/08/2020 14:17 Докладвай този коментар
anonymous
Recovering From Acute Pancreatitis <a href=https://propecia.one>propecia hair loss</a> Bevacizumab in the treatment of ocular disease
Написан на: 22/11/2023 13:33 Докладвай този коментар
anonymous