Статия
Зеленчуци в хладилника
Лятото е сезонът на плодовете и зеленчуците. В това време на годината в хладилника става доста тясно. Когато храната се съхранява правилно, всичко се запазва прясно.
През никой друг сезон предлагането на плодове и зеленчуци не е толкова голямо, както през лятото. За съжаление високите температури карат салатите да овяхват, хляба да мухлясва, а маслото гранясва. Тогава всичко трябва да се постави в хладилника! За съжаление това не важи за всички хранителни продукти. Всички те имат своето място, а някои са доста чувствителни, когато стане по-студено.
Всеки модерен хладилник има различни зони на охлаждане. Те достигат от около 2 градуса върху стъклените поставки до около 8 градуса на горната поставка. Хранителните стоки трябва да се поставят в хладилника непосредствено след тяхното закупуване. Внимавайте да са добре опаковани и затворени. Това предпазва от изсъхване, чужди миризми и микроби. Моркови, алабаш или репички се запазват по-дълго свежи, ако преди това им се изрежат зелените стебла. Салатите и подправките се поставят леко навлажнени в пликче за замразяване и се поставят в шкафчето за зеленчуци. Когато е чисто, тогава е полезно. Там, където се съхраняват различни хранителни стоки, там се размножават и бактерии и други микроби. Редовното забърсване на поставките и шкафчетата с оцетна вода един път седмично поддържа хладилника чист, а храната прясна.
КАРЕ
Полезни съвети!
- Никога не слагайте готвените ястия топли в хладилника!
- Храни, които се нуждаят от леко охлаждане като яйцата, маслото и напитките е най-добре да се съхраняват на предвидените за тях места в хладилника.
- В най-горната част е оптималното място за сиренето, кашкавала и пушените колбаси като шунка и шпек.
- Опаковайте сините сирена отделно от останалите видове.
- За млечните продукти като сметана, кисело мляко и извара, но също и за отворените бурканчета с мармалад се препоръчва средната част на хладилника, където температурата е около 5 градуса.
- Върху стъклените поставки температурите са особено ниски, с което са идеални за храните, които лесно се развалят като месо и риба, както и непушени салами, наденици и готвени ястия.
- Плодовете и зеленчуците се държат отделно едни от други на мека температура в шкафчетата. Ябълките се съхраняват отделно. Те отделят етили, които карат останалите плодове да зреят бързо.
КАРЕ
Следните продукти нямат място в хладилника:
- Картофите са чувствителни към студа. По-добре да се държат в хладни и тъмни помещения.
- Доматите и краставиците съдържат много вода и в хладилника губят аромата си.
- Тиквичките, чушките и патладжаните също са чувствителни към студа и развалят аромата и вкуса си там.
- Южните плодове като банани, манго, ананас на студено получават кафяви петна.
- Олиото за готвене и хлябът. Олиото се сгъстява и пресича на студено.
ДОПЪЛНЕНИЕ
На първо място, когато избирате хладилник е добре да се запознаете с енергийната ефективност на модела. Енергийно ефективните хладилници са по-икономични в дългосрочен план и щадящи околната среда.
При употребата на уреда не се изкушавайте да го препълвате с продукти. Когато хладилника е твърде пълен, въздухът не може да се движи и температурата в него се повишава. Не поставяйте продуктите плътно до задната стена. Разстоянието между рафтовете и задната стена на хладилника осигурява свободна циркулация на въздуха.
Температурата на околната среда, честотата на отваряне на вратата и положението на уреда може да въздействат върху вътрешната температура. Избягвайте излагането на уреда на високи температура, преки слънчеви лъчи, близост до печки или фурни. Това води до увеличено потребление на електроенергия.
Не задържайте дълго време отворена вратата на хладилника. Ако има натрупване на скреж, почистете механично или размразете хладилника. Ако забележите водни капки върху задната вътрешна стена на хладилника, това е знак за автоматично размразяване. Преди да извършите каквато и да било операция по почистване, изключете уреда от електрическата мрежа.
Информация за съхранение върху етикетите
Законът за храните задължава производителите да дават информация на етикетите на предварително опакованите хранителни продукти, когато са необходими специални условия за съхранение.
Информацията за съхранението може да ви посъветва да съхранявате продукта в хладилник след отваряне. Етикетът може също така да посочва дали продуктът е подходящ за замразяване, или трябва да се съхранява на хладно място. Тази информация е важна за да се гарантира качеството и безопасността на храните.
Специфична е маркировката за съхранението на бързо замразените храни. Бързо замразените храни са преминали процес на замразяване, наричан "бързо замразяване", като постигнатата след термична стабилизация температура във всички части на храната е не по-висока от минус 18 °С и се поддържа постоянно.
При етикетирането на бързо замразени храни, предназначени за предлагане без последваща преработка на крайния потребител трябва да се спазят следните допълнителни изисквания:
1. към наименованието на храната се добавя означението "бързо замразена";
2. към датата на минималната трайност се посочват срокът, през който бързо замразените храни могат да се съхраняват от купувача, температурата на съхраняване и/или видът на хладилното съоръжение, в което трябва да се съхраняват;
3. етикетът да съдържа указание от типа "Да не се замразява повторно след размразяване!
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous