Статия
Дезинфекция в търговските обекти. Какво трябва да знаем?
В условията на COVID-19 епидемия всяко влизане в затворени обществени пространства, където има струпване на хора, крие риск от заразяване. Контактът с вируса може да се осъществи чрез носещи се по въздуха аерозолни капчици, или посредством допиране до заразени повърхности последвано от контакт с лигавиците на лицето. Преобладаващ е въздушно-капковия път на заразяване и затова е препоръчително носенето на маски в затворени пространства, които редуцират риска от предаване на инфекцията. Контактът чрез повърхности е по-малката заплаха, а неговото елиминиране може да се постигне чрез правилно държане и ползване на дезинфектанти. В тази статия ще опитаме да разясним по-съществените въпроси за поведението в търговската мрежа.
Как става заразяването на повърхностите в магазините?
Има два пътя. Заразените хора отделят вируси чрез телесните течности при кашляне, хрема и дори дишане. Фините капчици постепенно падат и полепват по пода, стените и изложените стоки. При вторият начин хората чрез ръцете или различни предмети разнасят вирусите до нови повърхности. Запомнете че вирусите могат да се разпространяват еднакво ефективно при пипане с голи ръце и ръкавици!
Може ли да се внесе заразата отвън?
Когато имате съприкосновение с контаминирани повърхности в градския транспорт например и след това пипате количката за стоки и дръжката на вратите вие може да пренесете вирусите в търговските обекти. Именно затова е препоръчително при влизане да дезинфектирате ръцете си.
Кои са най-рисковите повърхности и стоки в магазините?
Тези които са пипат от най-много хора или където потокът от клиенти е най-интензивен. Това са дръжките на вратите и количките на първо място, бутоните на банкоматите и другите апарати, хладилниците и др. В хранителните магазини хората опипват най-често зеленчуците, плодовете и хлебните изделия. Определен риск има и при продажба на насипните храни (тези без опаковки), особено съхраняващите се при ниски температури млечни и месни продукти. Затова е препоръчително продавачите които манипулират с тези храни да носят маски и да поддържат перфектна лична хигиена. Не забравяйте, COVID-19 е вирус и за разлика от бактериите обича да е на студено, а най-добре преживява във фризерите!
Какви мерки за дезинфекция се прилагат в търговските обекти?
Те касаят операторите на магазините и клиентите. Служителите е нужно да осигурят дезинфектанти на входа и изхода на обектите. Обикновено в големите магазини забравят за изходите! Освен това ръководителите на търговските обекти трябва да имат разработена схема за измиване и дезинфекция на помещенията и оборудването и механизъм за контрол и верификация на извършеното. Трябва да отбележим, че за магазините това не е новост. С влизането в Европейския съюз всички обекти за търговия с храни са длъжни да прилагат принципите на HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point – Анализ на опасностите и контрол на критичните точки) и поддържането на хигиена е съществена част от техните ангажименти.
Клиентите са другите участници в този процес. За да се избегне внасянето на зараза отвън е нужно при влизане да дезинфекцирате ръцете си. Най-разумно е това да става чрез автоматични безконтактни дозатори. Ако магазина не разполага с такива, следва с едната ръка да нанесете няколко милилитра дезинфектант в другата и след това заедно да разтъркате и двете за да разнесете веществото равномерно по кожата – процеса е обясняван и илюстриран многократно в брошури и наши публикации. Ако имате количка нанесете от дезинфектанта и по нейната дръжка. Докато пазарувате вътре избягвайте да опипвате с ръце стоките ако не е наложително. При излизане потърсете и използвайте дезинфектант отново за да не занесете вируса вкъщи! Създайте си навици докато пазарувате да опитате да не докосвате лицето с ръце.
Кои дезинфектанти се употребяват в магазините?
Те са няколко типа. На първо място са тези за ръце, които са на алкохолна основа и се използват основно от клиентите. По официалната класификация те са биоциди от Група 1. Дезинфектанти и общи биоциди. Подгрупа: 1. Биоциди за лична хигиена на човека.
За дезинфекция на помещенията, стоките и оборудването служителите употребяват биоциди от Група 1. Дезинфектанти и общи биоциди. Подгрупа 2. Дезинфектанти и други биоциди, използвани за масова и професионална употреба с цел опазване здравето на населението. Подгрупа 3. Биоциди за ветринарно-хигиенни цели. Подгрупа 4. Дезинфектанти за повърхности, които са в контакт с храни за хора и животни.
Какво трябва да направим ако забележим неспазване на хигиенните мерки в търговските обекти?
Сигнализирайте в съответната Районна здравна инспекция.
Описаното по-горе напълно важи и за затворените пространства на всички обществени сгради и офиси.
Дарение
За да можем да доставяме още полезна информация и тестове имаме нужда от вашата подкрепа.
Дори най-дребната сума ще ни помогне да бъдем още по-полезни, защото заедно сме по-силни.
Дарете
Коментари ( 0 общо )
anonymous